Pečení

Jednou týdně společně pečeme. Nejčastěji jsou to housky nebo chléb. Někdy připravujeme tradiční pokrmy ke slavnostem jako například masopustní koblihy, vánočního cukroví, perníčky, mazance, svatomartinské rohlíčky. Vlastnoručně upečené poklady si pak slavnostně sníme k odpolední svačince s pomazánkou a zeleninou, s medem nebo domácí marmeládou.

Příběh chleba

Abychom zažily celý proces proměny zrna v chléb, začínáme na Janíčkově zahrádce. Připravujeme políčko. Na podzim sejeme žito, na jaře pšeničku. Žehnáme a zpíváme políčku, tak aby mělo vždy dobrou vodičku. V slunečném létě sklízíme, sušíme a mlátíme, až se v ručičkách objeví první zrníčka. Na ručním dřevěném mlýnku meleme. Hrstičku vlastní mouky přidáváme do našich pokrmů.

Tím, že prožijeme celý proces vzniku chleba, máme v úctě tento velký dar. Dokážeme si představit, kolik práce se za tím skrývá.

Ze zrna chléb
a v zrnu slunce zář
a sluncem na nás hledí Boží tvář
tak v plodinách země
zraje Boží jas
nechť zraje i ve mně
a ve všech nás